Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Murzynek z owocami leśnymi"
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 510
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 408
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 510
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 408
Składniki
Czekoladę roztop z masłem w rondelku. Dodaj śmietanę kremówkę i mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Przesiej mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Ubij na sztywno białka. Ciągle miksując, dodaj do piany 1/4 szklanki cukru brązowego.
Żółtka utrzyj na puszystą masę z resztką brązowego cukru i cukrem wanilinowym. Do masy z żółtek dodaj roztopioną czekoladę. Mieszaj mikserem na średnich obrotach. Gdy się połączą, dodaj mieszankę mąki, kakao i proszku do pieczenia. Zmiksuj. Mikser odstaw.
Teraz dodawaj pianę z białek, powoli mieszając, aż uzyskasz jednolitą, puszystą masę. Blaszkę do pieczenia wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą (jeśli wolisz – wyłóż papierem). Wlej ciasto. Powtykaj w nie maliny. Piecz w temp. 160°C przez ok. 50 minut (jeśli włączysz termoobieg, skrócisz czas pieczenia).
Ciasto odstaw do wystygnięcia. Przygotuj polewę – roztop czekoladę z masłem, polej nią ciasto i udekoruj malinami, jagodami i miętą.Źródło: TV14