Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4839
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20735
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2451
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4839
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20735
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2451
Składniki
Ciasta francuskie pieczemy oddzielnie według przepisu na opakowaniach. Odstawiamy do wystygnięcia.
Jajka, żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną i pszenną miksujemy na gładką masę.
W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia mleko z masłem i wydrążoną laską wanilii. Do mleka dodajemy masę z żółtkami i, energicznie mieszając, by nie powstały grudki, chwilę gotujemy na małym ogniu. Kiedy krem zgęstnieje, odstawiamy.
Do nieco wystudzonego kremu wlewamy likier jajeczny. Lekko mieszamy i wykładamy na upieczony spód z ciasta francuskiego.
Krem smarujemy konfiturą, przykrywamy drugim ciastem i na kilka godzin (najlepiej na całą noc) wstawiamy do lodówki. Po wyjęciu kroimy na kwadraty.
Wartość odżywcza jednej sztuki: 256 kcal, Białko: 12 g, Tłuszcz: 31 g, Węglowodany: 34 gŹródło: Rewia