Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam dzisiaj kaszankę po normandzku, kaszanka bardzo smaczna, prosta w prz...
Odsłon: 1597
Dobrze mieć takie ciasteczka pod ręką, kiedy przyjdzie nam ochota na coś słod...
Odsłon: 562
Bardzo prosta sałatka śledziowa, którą możemy podać gościom na wigilię i w św...
Odsłon: 459
Polecam dzisiaj kaszankę po normandzku, kaszanka bardzo smaczna, prosta w prz...
Odsłon: 1597
Dobrze mieć takie ciasteczka pod ręką, kiedy przyjdzie nam ochota na coś słod...
Odsłon: 562
Bardzo prosta sałatka śledziowa, którą możemy podać gościom na wigilię i w św...
Odsłon: 459
Składniki
Maliny przełóż na sitko. Pozostaw je w pokojowej temperaturze, aż rozmarzną i ociekną. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z solą i połową cukru. Kiedy piana będzie sztywna, dodaj żółtka. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Wsyp do masy i ostrożnie wymieszaj.
Żółtka dodajemy do ubitych białek pojedynczo i delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła.
Płaską blachę z piekarnika (o wymiarach 32x39 cm) wyłóż pergaminem. Na papier wylej ciasto biszkoptowe. Równomiernie je rozsmaruj po całej powierzchni. Wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 200°C. Piecz przez około 10 minut.
Ciasto biszkoptowe najłatwiej rozsmarujemy łopatką albo nożem z szerokim ostrzem.
Gorący biszkopt przełóż na lnianą ściereczkę. Oderwij papier. Ciasto ciasno zwiń (razem ze ściereczką). Zostaw do wystudzenia. W międzyczasie żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody, brzoskwinie osącz, a maliny zmiksuj z resztą cukru i przetrzyj przez sitko.
Ściereczkę możemy wcześniej lekko posypać cukrem. Ciasto nie przyklei się do tkaniny.
Ubij 1 i 1/2 szkl. śmietany, połącz z malinami. Żelatynę rozpuść, podgrzewając. Dodaj ją do malinowej śmietany. Biszkopt rozwiń, posmaruj tężejącym kremem. Na kremie ułóż pocięte na cienkie cząstki brzoskwinie.
Ciasto ciasno zwiń, schłodź. Resztę śmietany ubij, przełóż do szprycy. Wyciśnij rozetki na wierzch rolady. Udekoruj ją cukrem pudrem, pistacjami i malinami.
Śmietanę mocno schładzamy. Zbyt ciepła może podczas ubijania zamienić się w masło.Źródło: Naj