Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 280
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 132
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 73
Dziś na obiadek polecam pyszna Szynkę w sosie własnym
Odsłon: 106
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 280
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 132
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 73
Dziś na obiadek polecam pyszna Szynkę w sosie własnym
Odsłon: 106
Składniki
Oddzielić żółtka od białek, białka ubijać. Pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku. Lekko mieszając łyżką dodać mąkę z proszkiem. Ciasto upiec na złoty kolor.
Masa: 5 żółtek wymieszać z trzema łyżkami mąki i połową litra mleka. Stale mieszając ugotować na wolnym ogniu budyń. Kostkę masła utrzeć ze szklanką cukru pudru i połączyć z wystudzonym budyniem. Do masy można dodać trochę wiórków kokosowych. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt.
Piana: w połowie szklanki gorącej (przegotowanej) wody rozpóścić 1.5 łyżki żelatyny, 5 białek ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania szklankę cukru. Następnie wlać ostudzoną żelatynę, wymieszać i od razu wyłozyć na masę.
Polewa: pół kostki margaryny roztopić, dodać 2 łyżki kakao, 2 łyżki cukru, ucierać łyzką aż trochę wystygnie, potem dodać roztrzepane mikserem jajko, jeszcze ucierać po czym wylać na pianę