Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 31
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 18
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 25
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 31
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 18
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 25
Składniki
Oddzielić żółtka od białek, białka ubijać. Pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku. Lekko mieszając łyżką dodać mąkę z proszkiem. Ciasto upiec na złoty kolor.
Masa: 5 żółtek wymieszać z trzema łyżkami mąki i połową litra mleka. Stale mieszając ugotować na wolnym ogniu budyń. Kostkę masła utrzeć ze szklanką cukru pudru i połączyć z wystudzonym budyniem. Do masy można dodać trochę wiórków kokosowych. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt.
Piana: w połowie szklanki gorącej (przegotowanej) wody rozpóścić 1.5 łyżki żelatyny, 5 białek ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania szklankę cukru. Następnie wlać ostudzoną żelatynę, wymieszać i od razu wyłozyć na masę.
Polewa: pół kostki margaryny roztopić, dodać 2 łyżki kakao, 2 łyżki cukru, ucierać łyzką aż trochę wystygnie, potem dodać roztrzepane mikserem jajko, jeszcze ucierać po czym wylać na pianę