Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek śliwkowy z kruszonką"
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 134
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1234
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 214
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 134
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1234
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 214
Składniki
Śliwki umyj, przekrój na pół i ostrożnie usuń pestki. Jajko umyj i rozbij do miseczki.
na kruszonkę: cukier puder i cynamon, mąkę oraz miękkie masło utrzyj palcami, aby powstały grudki, i odstaw.
Przygotuj ciasto: oba rodzaje mąki przesiej do misy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj drobny cukier, wlej olej, dodaj roztrzepaną maślankę oraz całe jajko. wymieszaj delikatnie mikserem na wolnych obrotach lub połącz trzepaczką, aby powstało gładkie ciasto.
Formę na ciasto wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką krupczatką (lub bułką tartą). Do tak przygotowanej formy przelej ciasto. Poukładaj na tym poprzekrawane na pół śliwki i posyp wcześniej przygotowaną kruszonką.
Ciasto wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut w temperaturze 190°C. Po wyjęciu z pieca odstaw do ostygnięcia i dopiero wtedy wyjmij z formy.
55 minut, Porcja: 210 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie