Przepis wart wypróbowania: "Placek śliwkowy z kruszonką"
Placek śliwkowy z kruszonką
Składniki
- 60 dag śliwek
- 25 dag mąki pszennej
- 20 dag mąki krupczatki
- 1 proszek do pieczenia
- 25 dag drobnego cukru
- 120 ml oleju
- 200 ml maślanki
- 1 jajko
- tłuszcz oraz mąka krupczatka (lub bułka tarta) do przygotowania do formy Na kruszonkę: 3 dag cukru pudru
- 3 dag mąki krupczatki
- 3 dag miękkiego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki
- 60 dag śliwek
- 25 dag mąki pszennej
- 20 dag mąki krupczatki
- 1 proszek do pieczenia
- 25 dag drobnego cukru
- 120 ml oleju
- 200 ml maślanki
- 1 jajko
- tłuszcz oraz mąka krupczatka (lub bułka tarta) do przygotowania do formy Na kruszonkę: 3 dag cukru pudru
- 3 dag mąki krupczatki
- 3 dag miękkiego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
Etapy przygotowania
Śliwki umyj, przekrój na pół i ostrożnie usuń pestki. Jajko umyj i rozbij do miseczki.
na kruszonkę: cukier puder i cynamon, mąkę oraz miękkie masło utrzyj palcami, aby powstały grudki, i odstaw.
Przygotuj ciasto: oba rodzaje mąki przesiej do misy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj drobny cukier, wlej olej, dodaj roztrzepaną maślankę oraz całe jajko. wymieszaj delikatnie mikserem na wolnych obrotach lub połącz trzepaczką, aby powstało gładkie ciasto.
Formę na ciasto wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką krupczatką (lub bułką tartą). Do tak przygotowanej formy przelej ciasto. Poukładaj na tym poprzekrawane na pół śliwki i posyp wcześniej przygotowaną kruszonką.
Ciasto wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut w temperaturze 190°C. Po wyjęciu z pieca odstaw do ostygnięcia i dopiero wtedy wyjmij z formy.
55 minut, Porcja: 210 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie
Przepis w Waszym wykonaniu (0)
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3552
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 98
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 6326
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 30
Ostatnio komentowane przepisy
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3552
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 98
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 6326
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 30
Składniki
- 60 dag śliwek
- 25 dag mąki pszennej
- 20 dag mąki krupczatki
- 1 proszek do pieczenia
- 25 dag drobnego cukru
- 120 ml oleju
- 200 ml maślanki
- 1 jajko
- tłuszcz oraz mąka krupczatka (lub bułka tarta) do przygotowania do formy Na kruszonkę: 3 dag cukru pudru
- 3 dag mąki krupczatki
- 3 dag miękkiego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
Śliwki umyj, przekrój na pół i ostrożnie usuń pestki. Jajko umyj i rozbij do miseczki.
na kruszonkę: cukier puder i cynamon, mąkę oraz miękkie masło utrzyj palcami, aby powstały grudki, i odstaw.
Przygotuj ciasto: oba rodzaje mąki przesiej do misy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj drobny cukier, wlej olej, dodaj roztrzepaną maślankę oraz całe jajko. wymieszaj delikatnie mikserem na wolnych obrotach lub połącz trzepaczką, aby powstało gładkie ciasto.
Formę na ciasto wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką krupczatką (lub bułką tartą). Do tak przygotowanej formy przelej ciasto. Poukładaj na tym poprzekrawane na pół śliwki i posyp wcześniej przygotowaną kruszonką.
Ciasto wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut w temperaturze 190°C. Po wyjęciu z pieca odstaw do ostygnięcia i dopiero wtedy wyjmij z formy.
55 minut, Porcja: 210 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie
A ja pracowicie czyszczę z pisku pędzelkiem. I po co? Super przepis.