Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Porzeczkowe łódeczki"
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1341
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 46
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1315
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 242
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1341
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 46
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1315
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 242
Składniki
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, wsyp cukier puder, dodaj pokrojony tłuszcz i jajka. Zagnieć elastyczne ciasto. Włóż je na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkuj ciasto na placek o grubości 3 mm. Wytnij z niego owalne placuszki o długości 10 cm.
Placuszki ułóż na metalowych tubkach do pieczenia rurek i przełóż na blachę. Piecz je w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° C przez ok. 20 minut.
Po upieczeniu odstaw foremki na chwilę do wystygnięcia, a następnie zdejmij je z tubek. Wymieszaj nutellę z jogurtem. Powinna powstać masa o konsystencji gęstej śmietany.
Przełóż ją do rękawa cukierniczego, najlepiej z gładką końcówką i wyciśnij do upieczonych łódeczek. Umyj obrane porzeczki, osusz i ułóż na kremie. Poczekaj, aż nadzienie stężeje.
Czas przygotowania: ok. 60 min Cena porcji: ok. 2 zł Kalorie: porcja 167 kcal
Obok porzeczek możesz poukładać drobno pokrojone jabłko, wymieszane z cynamonem. Smak łódeczek będzie ciekawszy.Źródło: Na żywo