Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ptasie mleczko z malinami"
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 47
Zdecydowanie jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Robię go od...
Odsłon: 150
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 47
Zdecydowanie jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Robię go od...
Odsłon: 150
Składniki
Herbatniki rozłóż na dnie okrągłej formy wyłożonej folią spożywczą. Do przygotowania tego deseru możesz użyć jednej dużej tortownicy lub kilku mniejszych okrągłych foremek.
Obie galaretki przygotuj w osobnych naczyniach. Każdą rozpuść w szklance wrzątku, starannie wymieszaj, po czym odstaw do ostygnięcia.
Puszkę z mlekiem otwórz, połowę mleka przelej do wysokiego naczynia i ubijaj mikserem na pianę. Podczas ubijania dodawaj stopniowo zupełnie ostudzoną czerwoną galaretkę. Otrzymaną piankę przelej do formy (lub foremek), rozsmarowując ją na herbatnikach. Piankę wyrównaj szerokim nożem i odstaw w chłodne miejsce do stężenia.
Pozostałą część mleka skondensowanego przelej do naczynia i ubijaj mikserem. Podobnie jak poprzednio podczas ubijania dodawaj wąską strużką żółtą galaretkę. Wylej ją na różową piankę i ponownie wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Ptasie mleczko przechowuj w lodówce. Przed podaniem udekoruj je świeżymi malinami, możesz też polać sosem czekoladowym.
(bez czasu oczekiwania): 25 minut, Porcja: 315 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie