Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pyszne ciasto z bakaliami"
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1298
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5827
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8835
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18451
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1298
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5827
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8835
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18451
Składniki
Przygotować rozczyn. Gdy drożdże ruszą, wsypać przesianą mąkę, dodać cynamon i kakao. Wbić jajka, dodać stopione masło i szczyptę soli, wymieszać. Ciasto przykryć, odstawić, aby wyrosło.
Bakalie posiekać. Do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą wkładać warstwami ciasto na przemian z bakaliami.
Pierwsza i ostatnia warstwa powinna być z ciasta. Piec przez ok. 50 minut w temp. 180°C.
na nadzienie: po 10 dag rodzynek, suszonych śliwek bez pestek, fig, orzechów i suszonych moreli, po 3 łyżki owoców kandyzowanych i skórki pomarańczowej.
ok. 90 minut.
Przed podaniem wierzch ciasta posypać cukrem pudrem zmieszanym z prawdziwą wanilią.Źródło: Twoje Imperium