Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pyszne ciasto z bakaliami"
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 348
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2764
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 902
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1654
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14455
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 348
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2764
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 902
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1654
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14455
Składniki
Przygotować rozczyn. Gdy drożdże ruszą, wsypać przesianą mąkę, dodać cynamon i kakao. Wbić jajka, dodać stopione masło i szczyptę soli, wymieszać. Ciasto przykryć, odstawić, aby wyrosło.
Bakalie posiekać. Do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą wkładać warstwami ciasto na przemian z bakaliami.
Pierwsza i ostatnia warstwa powinna być z ciasta. Piec przez ok. 50 minut w temp. 180°C.
na nadzienie: po 10 dag rodzynek, suszonych śliwek bez pestek, fig, orzechów i suszonych moreli, po 3 łyżki owoców kandyzowanych i skórki pomarańczowej.
ok. 90 minut.
Przed podaniem wierzch ciasta posypać cukrem pudrem zmieszanym z prawdziwą wanilią.Źródło: Twoje Imperium