Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pyszne ciasto z bakaliami"
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 98
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 13126
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 97
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 98
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 13126
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 97
Składniki
Przygotować rozczyn. Gdy drożdże ruszą, wsypać przesianą mąkę, dodać cynamon i kakao. Wbić jajka, dodać stopione masło i szczyptę soli, wymieszać. Ciasto przykryć, odstawić, aby wyrosło.
Bakalie posiekać. Do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą wkładać warstwami ciasto na przemian z bakaliami.
Pierwsza i ostatnia warstwa powinna być z ciasta. Piec przez ok. 50 minut w temp. 180°C.
na nadzienie: po 10 dag rodzynek, suszonych śliwek bez pestek, fig, orzechów i suszonych moreli, po 3 łyżki owoców kandyzowanych i skórki pomarańczowej.
ok. 90 minut.
Przed podaniem wierzch ciasta posypać cukrem pudrem zmieszanym z prawdziwą wanilią.Źródło: Twoje Imperium