Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada czekoladowa z bitą śmietaną"
Szybkie i pyszne danie z cukinią, kurczakiem i warzywami.
Odsłon: 306
Kwintesencja smaku jagnięciny i najlepsze danie z grilla.
Odsłon: 13
Smaczne danie z cukinią.
Odsłon: 454
Przepyszny i chrupiący schabowy podany z ziemniakami, koperkiem i sałatą z wł...
Odsłon: 1191
Szybkie i pyszne danie z cukinią, kurczakiem i warzywami.
Odsłon: 306
Kwintesencja smaku jagnięciny i najlepsze danie z grilla.
Odsłon: 13
Smaczne danie z cukinią.
Odsłon: 454
Przepyszny i chrupiący schabowy podany z ziemniakami, koperkiem i sałatą z wł...
Odsłon: 1191
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku oraz po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i kakao.
Ciasto wylej na płaską formę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj łyżką. Piecz 12-15 minut w temp. 180° C.
Gorące ciasto przełóż na ściereczkę wysypaną cukrem wanilinowym (papierem do góry). Powoli zdejmij papier, a ciasto ze ściereczką zwiń wzdłuż dłuższego boku.
Żelatynę rozpuść w 1 szklanki gorącej wody. Śmietankę ubij na sztywno mikserem, stopniowo dodając do smaku cukier puder. Na koniec dodaj przestudzoną żelatynę i jeszcze chwilę ubijaj. Ostudzoną roladę rozwiń, posmaruj połową lekko stężałej masy śmietanowej, a na środku ułóż czekoladowe rurki.
Roladę zwiń z powrotem. Wierzch ciasta udekoruj pozostałą bitą śmietaną i posiekanymi pistacjami. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut, Porcja: 280 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie