Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada czekoladowa z bitą śmietaną"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5475
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 977
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11924
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5111
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1401
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5475
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 977
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11924
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5111
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1401
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku oraz po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i kakao.
Ciasto wylej na płaską formę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj łyżką. Piecz 12-15 minut w temp. 180° C.
Gorące ciasto przełóż na ściereczkę wysypaną cukrem wanilinowym (papierem do góry). Powoli zdejmij papier, a ciasto ze ściereczką zwiń wzdłuż dłuższego boku.
Żelatynę rozpuść w 1 szklanki gorącej wody. Śmietankę ubij na sztywno mikserem, stopniowo dodając do smaku cukier puder. Na koniec dodaj przestudzoną żelatynę i jeszcze chwilę ubijaj. Ostudzoną roladę rozwiń, posmaruj połową lekko stężałej masy śmietanowej, a na środku ułóż czekoladowe rurki.
Roladę zwiń z powrotem. Wierzch ciasta udekoruj pozostałą bitą śmietaną i posiekanymi pistacjami. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut, Porcja: 280 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie