Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada czekoladowa z bitą śmietaną"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 783
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 915
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 126
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2813
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 783
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 915
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 126
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2813
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku oraz po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i kakao.
Ciasto wylej na płaską formę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj łyżką. Piecz 12-15 minut w temp. 180° C.
Gorące ciasto przełóż na ściereczkę wysypaną cukrem wanilinowym (papierem do góry). Powoli zdejmij papier, a ciasto ze ściereczką zwiń wzdłuż dłuższego boku.
Żelatynę rozpuść w 1 szklanki gorącej wody. Śmietankę ubij na sztywno mikserem, stopniowo dodając do smaku cukier puder. Na koniec dodaj przestudzoną żelatynę i jeszcze chwilę ubijaj. Ostudzoną roladę rozwiń, posmaruj połową lekko stężałej masy śmietanowej, a na środku ułóż czekoladowe rurki.
Roladę zwiń z powrotem. Wierzch ciasta udekoruj pozostałą bitą śmietaną i posiekanymi pistacjami. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut, Porcja: 280 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie