Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada czekoladowa z bitą śmietaną"
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1315
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 44
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1305
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 237
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1315
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 44
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1305
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 237
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku oraz po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i kakao.
Ciasto wylej na płaską formę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj łyżką. Piecz 12-15 minut w temp. 180° C.
Gorące ciasto przełóż na ściereczkę wysypaną cukrem wanilinowym (papierem do góry). Powoli zdejmij papier, a ciasto ze ściereczką zwiń wzdłuż dłuższego boku.
Żelatynę rozpuść w 1 szklanki gorącej wody. Śmietankę ubij na sztywno mikserem, stopniowo dodając do smaku cukier puder. Na koniec dodaj przestudzoną żelatynę i jeszcze chwilę ubijaj. Ostudzoną roladę rozwiń, posmaruj połową lekko stężałej masy śmietanowej, a na środku ułóż czekoladowe rurki.
Roladę zwiń z powrotem. Wierzch ciasta udekoruj pozostałą bitą śmietaną i posiekanymi pistacjami. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut, Porcja: 280 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie