Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada szwarcwaldzka"
Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...
Odsłon: 52
danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej
Odsłon: 80
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2616
Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...
Odsłon: 52
danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej
Odsłon: 80
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2616
Składniki
Ubij jajka i cukier na gęstą pianę. Dodaj przesianą mąkę i kakao, następnie olej. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz biszkopt w temperaturze 180 stopni C około 15 minut. Po upieczeniu przełóż ciasto na czysty papier do pieczenia.
Wiśnie odcedź, zalej je burbonem i maceruj przez noc. Ubij śmietanę. Posmaruj biszkopt śmietaną, ułóż na niej odsączone wiśnie. Zroluj biszkopt i zwiń w folię aluminiową. Wstaw do lodówki.
Podgrzej około 70 g czekolady, rozsmaruj jej cienką warstwę na papierze do pieczenia. Odstaw do stężenia. Następnie usuń papier i pokrusz płat czekolady. Resztę czekolady rozpuść z masłem i śmietaną kremówką.
Zdejmuj folię aluminiową z rolady, posmaruj ciasto polewą czekoladową. Udekoruj kawałkami pokruszonej czekolady, poczekaj, aż dekoracja zastygnie. Czas przygotowania: 40 min.
Cena porcji: ok. 2,50 zł Kalorie: porcja 430 kcal
Do rolady nadają się nie tylko wiśnie, ale też inne owoce. Możesz używać właściwie każdych owoców sezonowych, ale najlepsze będą maliny, porzeczki lub jagody.
Kopczyki z bitej śmietany z musem truskawkowym ułóż np. na dużych, okrągłych herbatnikach.Źródło: Na żywo