Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada szwarcwaldzka"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5413
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 923
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11862
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1367
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5413
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 923
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11862
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1367
Składniki
Ubij jajka i cukier na gęstą pianę. Dodaj przesianą mąkę i kakao, następnie olej. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz biszkopt w temperaturze 180 stopni C około 15 minut. Po upieczeniu przełóż ciasto na czysty papier do pieczenia.
Wiśnie odcedź, zalej je burbonem i maceruj przez noc. Ubij śmietanę. Posmaruj biszkopt śmietaną, ułóż na niej odsączone wiśnie. Zroluj biszkopt i zwiń w folię aluminiową. Wstaw do lodówki.
Podgrzej około 70 g czekolady, rozsmaruj jej cienką warstwę na papierze do pieczenia. Odstaw do stężenia. Następnie usuń papier i pokrusz płat czekolady. Resztę czekolady rozpuść z masłem i śmietaną kremówką.
Zdejmuj folię aluminiową z rolady, posmaruj ciasto polewą czekoladową. Udekoruj kawałkami pokruszonej czekolady, poczekaj, aż dekoracja zastygnie. Czas przygotowania: 40 min.
Cena porcji: ok. 2,50 zł Kalorie: porcja 430 kcal
Do rolady nadają się nie tylko wiśnie, ale też inne owoce. Możesz używać właściwie każdych owoców sezonowych, ale najlepsze będą maliny, porzeczki lub jagody.
Kopczyki z bitej śmietany z musem truskawkowym ułóż np. na dużych, okrągłych herbatnikach.Źródło: Na żywo