Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3922
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19880
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3017
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4207
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3922
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19880
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3017
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4207
Składniki
Masło roztapiamy i odstawiamy, by wystygło. Z mąki, jajek (jedno białko trzeba zostawić), cukru, roztopionego masła i wina zagniatamy elastyczne ciasto.
Wkładamy je na 10 min do lodówki, a potem rozwałkowujemy na grubość 2 mm. Wycinamy szklanką kółka i nawijamy je na metalowe rurki, by brzegi zachodziły na siebie. Końcówki ciasta smarujemy białkiem i zlepiamy.
Rurki smażymy ok 2-3 min. w głębokim oleju (musi być bardzo mocno rozgrzany). Gdy zrobią się rumiane i na ich powierzchni pojawią się pęcherzyki, wyjmujemy je. Odsączamy na papierowym ręczniku, a gdy trochę przestygną, zdejmujemy z rurek. Trzeba bardzo uważać, by się przy tym nie poparzyć.
Przygotowujemy nadzienie. Mieszamy serek ze śmietanką, cukrem pudrem i sokiem cytrynowym. Szprycą lub rękawem cukierniczym nadziewamy rurki kremem i z obu stron posypujemy dodatkami.
<strong>: 35 minut. Porcja: 80 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie