Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 317
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 317
Składniki
Składniki ciasta posiekać i dość długo wyrabiać /można się na nim" wyżyć",tzn.rzucać nim o stolnicę, bić w nie wałkiem do ciasta/.Im dłużej "maltretowane",tym lepsze.Podzielić na trzy części,zawinąć w folię spożywczą i dobrze schłodzić.Ciasto można sobie przygotować wieczorem i na noc zostawić w lodówce,a piec i nadziewać następnego dnia.Każdą porcję ciasta rozwałkować na grubość ok.2-3 milimetry i pociąć nożem/radełkiem/ na paski szrokości ok.5cm.Nawijać na foremki w kształcie stożka ,posmarować wierzch białkiem i posypać grubym cukrem.Piec 15 minut w 180 st.(Foremki z rurek wyjmuję na gorąco szczypczykami). MASA: 2 szklanki mleka ugotować z cukrem,w pozostałym mleku rozprowadzić mąki i budyń. zagotować i ostudzić.Utrzeć z Palmą.Szprycą nadziewać ostudzone rurki. Masę można sobie przygotować wg uznania. Z tej porcji wychodzi około 60 rurek.Najlepiej mieć około 20-40 foremek. Są trochę pracochłonne,dlatego robię je,gdy mam więcej czasu. SMACZNEGO!!!