Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik z morelami i kruszonką"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 40
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 365
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 88
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 40
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 365
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 88
Składniki
Czas przygotowania: Pokroić w kostkę 17,5 dag masła. Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Zrobić w mące wgłębienie, dodać pokrojone masło, jedno opakowanie cukru wanilinowego, 12,5 dag cukru i szczyptę soli. Wbić 1 jajko. posiekać i szybko zagnieść kruszonkę.
Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsypać połowę kruszonki. Docisnąć ją dłonią do dna tortownicy. Wstawić do lodówki.
Czekoladę posiekać i rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Morele osączyć z zalewy na sitku, ewentualnie pokroić na połówki. Pozostałe masło utrzeć z drugim opakowaniem cukru wanilinowego, szczyptą soli i kaszą manną. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, wbijać kolejno pozostałe 3 jajka. Dołożyć twaróg, czekoladę i pozostałe 12,5 dag cukru. Ucierać dalej, aż dobrze się połączą. Połowę masy wylać na schłodzony spód z kruszonki. Rozłożyć połówki moreli. Przykryć resztą masy serowej. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Po 30- -35 minutach pieczenia wyjąć ciasto z piekarnika, posypać pozostałą kruszonką. Znów wstawić do piekarnika i piec jeszcze 30-35 minut. Wystudzić, ewentualnie posypać cukrem pu drem.
Czas przygotowania: około 105 minutŹródło: Życie na gorąco