Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik z wiśniami na zimno"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3825
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414659
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2370
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3825
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414659
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2370
Składniki
Herbatniki miksujemy, dodając roztopione letnie masło. Masą wylepiamy spód tortownicy, dociskając i wyrównując powierzchnię. Wstawiamy do lodówki.
Wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem. Gotujemy 8-10 minut, sok odcedzamy. Jeśli trzeba, dolewamy do niego tyle wody, by uzyskać 500 ml płynu. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy wiśnie, wsypujemy galaretkę. Mieszamy i ochładzamy. Rozprowadzamy na herbatnikowym spodzie.
Twaróg wykładamy do miski, dodajemy cukier puder, mieszamy. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z dodawaną po łyżce masą serową.
Żelatynę przez chwilę namaczamy w zimnym mleku. Mleko podgrzewamy, żelatynę rozpuszczamy. Letnią wlewamy do sera. Ser wykładamy na torcik i odstawiamy do stężenia do lodówki. Dekorujemy wiśniami w galaretce, listkami mięty itp.Źródło: Rewia