Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest bardzo smaczne. Moi domowi krytycy kulinarni byli zachwyceni a koleżanki w pracy mówiły, że za mało przyniosłam :) To właśnie zmotywowało mnie, żeby podzielić się tym przepisem z większym gronem :)
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 132
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 222
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 71
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 132
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 222
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 71
Składniki
Z podanych składników zagniotłam ciasto. Schłodziłam w lodówce przez 1 godzinkę i rozwałkowałam. Nakłułam widelcem i podpiekłam w 180 stopniach przez 20 minut w blaszce 21x24 cm. Podczas gdy ciasto się piekło zrobiłam masę.
Wcześniej trzeba zaparzyć mak i przekręcić go przez maszynkę. Ja jednak kupiłam mak przemielony i tę czynność ku mojej radości miałam z głowy :) Żółtka oddzieliłam od białek. Masło utarłam z cukrem i kolejno dodawałam żółtka. Dodałam starte na tarce o grubych oczkach jabłka, wsypałam mak, kaszę manną i proszek do pieczenia. Ubiłam białka na sztywną pianę i za pomocą szpatułki wymieszałam z masą jabłkowo- makową. Wsypałam dwie garści rodzynek. Wylałam masę na podpieczone ciasto i piekłam jeszcze w 180 stopniach przez 1 godzinę.
Polałam polewą zrobioną z roztopionego masła, cukru i kakao. Do polewy dolałam żelatynę rozpuszczoną w 1/5 szklance gorącej wody.
Notatki: * do masy dosypałam mak przemielony prosto z torebki, nie zaparzałam go * to ciasto można upiec w odrobinie większej blaszce * dodałam tylko rodzynki