Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Torcik jogurtowo - twarogowy ze śliwkami"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 159
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 159
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 1/2 szkl. cukru. Domieszaj żółtka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wsyp do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj. Tortownicę wyłóż pergaminem. Rozsmaruj na nim ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 30 minut. Upieczony biszkopt wystudź, rozetnij na 2 blaty.
Żelatynę wymieszaj z odrobiną zi mnej wody, odstaw do namoczenia. Jogurt utrzyj z resztą cukru i likierem. Domieszaj twaróg. Spęczniałą żela- tynę rozpuść, podgrzewając. Śmietanę ubij na sztywno. Ostrożnie połącz z żelatyną, domieszaj do masy jogurtowo-serowej. Gdy krem zacznie tężeć, dołóż śliwki.
Blaty przełóż 1/2 kremu. Resztę kremu rozsmaruj na cieście. Schładzaj je 2 godziny. Galaretkę rozpuść wg przepisu na opakowaniu. Polej wierzch ciasta. Schładzaj 2 godziny. Udekoruj.Źródło: Tina