Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Torcik jogurtowo - twarogowy ze śliwkami"
Rodzaj lekko chrupiącego pieczywa. Idealna na śniadanie, kolację i przegryzk...
Odsłon: 217
Gulasz z kapusty i mięsa mielonego to zupełnie inne wydanie polskiej kuchni....
Odsłon: 1229
Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...
Odsłon: 530
Rodzaj lekko chrupiącego pieczywa. Idealna na śniadanie, kolację i przegryzk...
Odsłon: 217
Gulasz z kapusty i mięsa mielonego to zupełnie inne wydanie polskiej kuchni....
Odsłon: 1229
Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...
Odsłon: 530
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 1/2 szkl. cukru. Domieszaj żółtka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wsyp do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj. Tortownicę wyłóż pergaminem. Rozsmaruj na nim ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 30 minut. Upieczony biszkopt wystudź, rozetnij na 2 blaty.
Żelatynę wymieszaj z odrobiną zi mnej wody, odstaw do namoczenia. Jogurt utrzyj z resztą cukru i likierem. Domieszaj twaróg. Spęczniałą żela- tynę rozpuść, podgrzewając. Śmietanę ubij na sztywno. Ostrożnie połącz z żelatyną, domieszaj do masy jogurtowo-serowej. Gdy krem zacznie tężeć, dołóż śliwki.
Blaty przełóż 1/2 kremu. Resztę kremu rozsmaruj na cieście. Schładzaj je 2 godziny. Galaretkę rozpuść wg przepisu na opakowaniu. Polej wierzch ciasta. Schładzaj 2 godziny. Udekoruj.Źródło: Tina