Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Torcik ze śliwkową masą budyniową oraz bitą śmietaną"
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 45
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 45
Składniki
Masło stop, odłóż do wystudzenia. W tym czasie herbatniki oraz ciasteczka owsiane drobniutko pokrusz w malakserze. Okruszki wymieszaj z masłem. Tortownicę (o śr. 26 cm) posmaruj cienko olejem. Spód wylep przygotowaną masą. Wstaw do lodówki.
Śliwki umyj, rozetnij, wyjmij pestki. W garnku zgotuj 350 ml soku jabłkowego. Pozostały sok wymieszaj z cukrem i proszkiem budyniowym. Wlej do wrzącego soku, gotuj dalej, aż masa zgęstnieje. Dołóż śliwki. Gotuj jeszcze chwilę i odstaw w chłodne miejsce, by masa całkowicie wystygła. Wtedy rozsmaruj ją na spodzie z ciastek i wstaw do lodówki na 3 godziny.
W tym czasie posiekane migdały wsyp na mocno rozgrzaną patelnię. Mieszając, zrumień je, przesyp na talerzyk i odstaw do wystudzenia. Śmietanę wymieszaj z cukrem pudrem oraz zagęstnikiem. Ubij ją na sztywno.
Bitą śmietanę przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciśnij na wierzch ciasta dekoracyjne rozetki. Przed podaniem torcik posyp zrumienionymi migdałami.
ok. 40 minut. Chłodzenie 3 godziny. 1 porcja 300 kcal
Perfekcyjny spód ciasta
Masę z ciastek rozsmaruj równomiernie i łyżką albo dnem kubeczka dociśnij do spodu formy. Potem schładzaj ok. 30 minut. Dzięki temu masy dobrze się zwiążą, i spód nie będzie kruszył się przy krojeniu.Źródło: Tina