Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort kakaowo-cytrynowy z truskawkami i mascarpone"
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7984
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1324
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13763
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7984
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1324
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13763
Składniki
90 min • Porcja 239 kcal • Koszt porcji ok. 5 zł • Przepis na 12-15 porcji.
Ubijam białka na pianę, stopniowo dodaję cukier, dalej je ubijając. Dokładam po jednym żółtku, ubijam. Deli katnie (na wolnych obrotach miksera) łączę pianę z mąkami, wymieszanymi z kakao.
Piekę biszkopt w tortownicy o średnicy 22 cm, wyło żonej papierem do pieczenia (boków formy nie smaruję) – 30 min w 165°C. Bez termoobiegu! Uchylam drzwiczki na 15 min. Wyjmuję biszkopt, studzę. Gdy jest całkowicie ostudzony, kroję na 3 blaty.
Kremówkę ubijam z pud rem. Łączę z mascarpone (na wolnych obrotach miksera). Sok z cytryny mieszam z kon fiturą cytrynową. Pierwszy blat nasączam 1/3 konfitury i sma ruję cienką warstwą kremu, rozkładam 1/3 pokrojonych truskawek i znów daję warstwę kremu.
Przyciskam drugim blatem, przekładam go w taki sam sposób, przykrywam trzecim blatem. Nasączam go. Cały tort ozdabiam kremem i krokantem, wierzch – resztą truskawek i miętą.
Tort jest wyjątkowy: kwaskowy, o cytrynowym posmaku, bardzo smaczny! Dorota Kisowska z RzeszówkaŹródło: Kobieta i życie