Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort kakaowo-cytrynowy z truskawkami i mascarpone"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
90 min • Porcja 239 kcal • Koszt porcji ok. 5 zł • Przepis na 12-15 porcji.
Ubijam białka na pianę, stopniowo dodaję cukier, dalej je ubijając. Dokładam po jednym żółtku, ubijam. Deli katnie (na wolnych obrotach miksera) łączę pianę z mąkami, wymieszanymi z kakao.
Piekę biszkopt w tortownicy o średnicy 22 cm, wyło żonej papierem do pieczenia (boków formy nie smaruję) – 30 min w 165°C. Bez termoobiegu! Uchylam drzwiczki na 15 min. Wyjmuję biszkopt, studzę. Gdy jest całkowicie ostudzony, kroję na 3 blaty.
Kremówkę ubijam z pud rem. Łączę z mascarpone (na wolnych obrotach miksera). Sok z cytryny mieszam z kon fiturą cytrynową. Pierwszy blat nasączam 1/3 konfitury i sma ruję cienką warstwą kremu, rozkładam 1/3 pokrojonych truskawek i znów daję warstwę kremu.
Przyciskam drugim blatem, przekładam go w taki sam sposób, przykrywam trzecim blatem. Nasączam go. Cały tort ozdabiam kremem i krokantem, wierzch – resztą truskawek i miętą.
Tort jest wyjątkowy: kwaskowy, o cytrynowym posmaku, bardzo smaczny! Dorota Kisowska z RzeszówkaŹródło: Kobieta i życie