Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort pomarańczowa zebra"
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1332
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 46
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1313
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 242
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1332
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 46
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1313
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 242
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 1/2 cukru. Połącz z żółtkami, mąką, proszkiem i kakao. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 10 minut w 175 st. Wystudź, potnij na 5 pasków.
Żelatynę namocz, rozpuść, połącz z sokiem. Ubij 1/2 śmietany z resztą cukru. Wlej pomarańczową galaretkę. Dodaj kawałeczki pomarańczy, schłodź. Kiedy krem zacznie tężeć, posmaruj nim ciasto.
Pierwszy pasek ciasta zwiń, ustaw pionowo. Owiń go resztą pasków z kremem. Tort owiń folią. Schładzaj 2 godziny. Resztę śmietany ubij. Zdejmij folię. Ciasto udekoruj bitą śmietaną i ew. owocami.
Wersja dietetyczna
Ciasto i krem do tortu zamiast cukrem posłodź słodzikiem. Wybierz ten przeznaczony specjalnie do pieczenia. Połowę śmietany do kremu zastąp gęstym jogurtem.Źródło: Tina