Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 27-08-2024
Prosty i szybki tort z biszkoptem kakaowym, bitą śmietaną i owocami.
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 174
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 150
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 42
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 108
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 174
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 150
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 42
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 108
Składniki
Biszkopt Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem dodając po jednym żółtku, następnie dodaj olej, oraz przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszaj i przelej do tortownicy o średnicy 26 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 180 st. Po upieczeniu i wystudzeniu przetnij na pół i nasącz oba blaty wodą z cukrem i sokiem z cytryny.
Dobrze schłodzoną śmietanę przelej do wysokiego naczynia, dodaj cukier puder i ubij na wysokich obrotach około 3 minuty, dodaj mascarpone i ubij jeszcze chwilę. Na pierwszy blat wyłóż kilka łyżek śmietany, ułóż maliny i borówki, przykryj kolejną warstwą śmietany, rozsmaruj i połóż drugi blat biszkoptu. Pozostałą śmietaną posmaruj boki i wierzch tortu.
Polewa Do rondelka włóż margarynę, dodaj cukier, kakao i śmietanę, zagotuj. W miedzy czasie żelatynę rozpuść w łyżce przegotowanej wody. Do żelatyny dodaj 2-3 łyżki polewy wymieszaj i dodaj całość do polewy. Tort polej lekko tężejącą polewą i udekoruj dowolnymi owocami. Wstaw do lodówki do schłodzenia.