Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort z kremem szampańskim"
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 31947
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9686
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2175
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4171
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 901
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 31947
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9686
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2175
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4171
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 901
Składniki
Gorzką czekoladę posiekać. Białka wymieszać z 4 łyżkami wody i 10 dag cukru. Ubić na sztywno.
Pianę z białek połączyć z żółtkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypać do masy jajecznej.
Dodać kawałeczki czekolady i delikatnie wymieszać ciasto łyżką. Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć pergaminem.
Na spodzie rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 25-30 minut. Wystudzić. Zimny biszkopt rozkroić na 2 blaty.
Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody. Mango z puszki odsączyć i zmiksować z resztą cukru i sokiem cytrynowym. Na końcu wlać szampan. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając. Połączyć z musem.
Ubić 15 dag śmietany z cukrem wanilinowym i dodać do masy. Spód tortu ułożyć na dnie tortownicy. Posmarować tężejącym kremem, przykryć drugim biszkoptowym plackiem. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Mleczną czekoladę posiekać i stopić w gorącej kąpieli wodnej. Rozsmarować możliwie najcieniej na kawałku folii aluminiowej. Pozostawić do zastygnięcia. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno. Schłodzony tort wyjąć z tortownicy.
Posmarować jego wierzch i boki bitą śmietaną. Udekorować kawałkami świeżego mango. Czekoladę zdjąć z folii, połamać na kawałki i udekorować nimi wierzch tortu.Źródło: Życie na gorąco