Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort z kremem szampańskim"
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 851
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5834
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9662
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 298
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 851
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5834
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9662
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 298
Składniki
Gorzką czekoladę posiekać. Białka wymieszać z 4 łyżkami wody i 10 dag cukru. Ubić na sztywno.
Pianę z białek połączyć z żółtkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypać do masy jajecznej.
Dodać kawałeczki czekolady i delikatnie wymieszać ciasto łyżką. Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć pergaminem.
Na spodzie rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 25-30 minut. Wystudzić. Zimny biszkopt rozkroić na 2 blaty.
Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody. Mango z puszki odsączyć i zmiksować z resztą cukru i sokiem cytrynowym. Na końcu wlać szampan. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając. Połączyć z musem.
Ubić 15 dag śmietany z cukrem wanilinowym i dodać do masy. Spód tortu ułożyć na dnie tortownicy. Posmarować tężejącym kremem, przykryć drugim biszkoptowym plackiem. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Mleczną czekoladę posiekać i stopić w gorącej kąpieli wodnej. Rozsmarować możliwie najcieniej na kawałku folii aluminiowej. Pozostawić do zastygnięcia. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno. Schłodzony tort wyjąć z tortownicy.
Posmarować jego wierzch i boki bitą śmietaną. Udekorować kawałkami świeżego mango. Czekoladę zdjąć z folii, połamać na kawałki i udekorować nimi wierzch tortu.Źródło: Życie na gorąco