Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort z kwiatami"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2532
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 595
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 206
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 763
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2532
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 595
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 206
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 763
Składniki
Białka ubij z cukrem. Dodaj przesianą mąkę i starte na miazgę orzechy. Podziel ciasto na 6 części. Tortownicę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Upiecz sześć placków w temperaturze 180° C, przez około 15 minut.
Z mleka, cukru i budyniu ugotuj gęsty krem. Stale mieszając, schłódź go. Ubij go mikserem, dodając miękkie masło w kawałkach. Dopraw likierem.
Jedną czwartą kremu odstaw. Resztą sklej wszystkie placki, układając je w stos. Tort wstaw do lodówki na godzinę. Potem całą jego powierzchnię posmaruj kremem, a boki udekoruj za pomocą szpatułki do dekoracji.
Z masy marcepanowej rozwałkuj pas o grubości 2 mm i szerokości 3 centymetrów (troszkę masy odłóż do uformowania listków). Zmarszcz pas i połóż go na krawędzi tortu. Na środku poukładaj kwiaty. Resztę marcepana zafarbuj na zielono i uformuj małe listki. Udekoruj nimi kwiaty. Czas przygotowania: 90 min
Cena porcji: ok. 4 zł Kalorie: porcja 394 kcal
Zamiast kwiatów na środek tortu możesz wyłożyć pralinki albo rodzynki w białej czekoladzieŹródło: Na żywo