Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort z PRL-u"
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 43
Zdecydowanie jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Robię go od...
Odsłon: 142
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 43
Zdecydowanie jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Robię go od...
Odsłon: 142
Składniki
. Ciasto: białka ubij ze szczyptą soli. Ubijając, wsypuj cukier. Dodaj żółtka, delikatnie połącz. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem, wlej stopioną, ostudzoną margarynę.
Połącz. Ciasto wlej do tortownicy o śr. 20 cm. Piecz 45 min w 180°C. Krem: jajka utrzyj z cukrem. Miskę postaw na garnku z gotującą się wodą, zalej mlekiem, ubijaj na parze, aż zgęstnieją. Ostudź. Porcjami dodawaj masło, sok pomarańczowy i kilka kropli aromatu, ucierając. Pod koniec wlej spirytus.
Ciasto przekrój na trzy krążki, nasącz herbatą z sokiem. Spód posmaruj połową dżemu, ułóż warstwę kremu. Ułóż drugi placek i kolejno podane warstwy. Wierzch i boki udekoruj resztą kremu.Źródło: Chwila dla Ciebie