Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort z serka mascarpone"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
na 12 porcjI:
Białka ubij z solą. Żółtka wymieszaj z octem i proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka do białek i zmiksuj. Dosyp mąkę i miksuj dalej na najniższych obrotach!
Wylej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem. Wstaw przygotowany biszkopt do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 25 minut.
Serek utrzyj z mlekiem, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem i miękkim masłem. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno w osobnej misce i połącz z masą serową. Wymieszaj z dżemem.
Z upieczonego biszkoptu wykrój kształt serca. Skrop ciasto rumem z wodą.
Na pierwszą warstwę nałóż dżem, przykryj drugim płatem i posmaruj kremem.
Całość obsyp różowymi wiórkami i ozdób cukierkami.
<strong>Małgorzata Kwiatkowska z Krapkowic</strong>
Serek mascarpone pochodzi z północy Włoch. Produkuje się go ze śmietanki, dlatego jest bardzo tłusty. To podstawowy składnik wielu kremów. Doskonale smakuje także jako dodatek do makaronów.Źródło: Super TV