Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ucierane ciasto marchewkowe"
Pamiętam, jak babcia piekła chleb w swoim małym, przytulnym domku na wsi, w p...
Odsłon: 103
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 559
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 349
Przepis dnia
Pyszna i aromatyczna szynka, doskonale smakuje i prezentuje się na Świąteczny...
Odsłon: 1959
Pamiętam, jak babcia piekła chleb w swoim małym, przytulnym domku na wsi, w p...
Odsłon: 103
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 559
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 349
Przepis dnia
Pyszna i aromatyczna szynka, doskonale smakuje i prezentuje się na Świąteczny...
Odsłon: 1959
Składniki
Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do większej miski. Dodać cukier, cukier wanilinowy, cynamon i szczyptę soli. Wlać olej, wbić jajka. Dobrze wymieszać mikserem. Do ciasta dołożyć startą marchewkę oraz migdały – posiekane i zmielone. Ponownie wymieszać.
Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Nałożyć przygotowane ciasto, wierzch wyrównać plastikową łopatką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 50-60 minut.
Około 20 minut przed końcem pieczenia można przykryć ciasto kawałkiem pergaminu, aby się zbytnio nie przyrumieniło.
Po wyjęciu z piekarnika nożem ostrożnie oddzielić ciasto od brzegu tortownicy. Pozostawić ciasto do całkowitego wystudzenia. I dopiero wtedy wyjąć je z tortownicy.
Twaróg utrzeć z kremową śmietaną i cukrem pudrem. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Udekorować listkami melisy cytrynowej.Źródło: Życie na gorąco