Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Winogronowa terrina na biszkopcie"
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34169
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1381
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113609
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34169
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1381
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113609
Składniki
Mikserem ubij w misce jajka z cukrem. Powoli wsypując, dodaj przesianą mąkę. Ciasto wlej do podłużnej formy, tzw. keksówki (o długości ok. 40 cm i szerokości ok. 6 cm) wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180° C. Piecz do przyrumienienia, ale nie dłużej niż 12 minut. Upieczony biszkopt wyjmij i odstaw. Formę wysmaruj olejem, wyłóż folią spożywczą i ponownie włóż do niej ciasto.
Czerwone i zielone kulki winogron poodrywaj z gałązek, umyj, osusz i poprzekrawaj na połówki. Nie wyjmując ciasta z formy, poukładaj owoce na biszkopcie w 2 rzędach.
Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Gdy nieco stężeje, ostrożnie wyłóż ją na owoce. Gotową terrinę wstaw na 2 godziny do lodówki. Potem wyjmij ją, a przed podaniem pokrój na porcje.
Czas przygotowania: 40 min. Cena porcji: ok. 2,50 zł. Kalorie: porcja ok. 180 kcal.
Winogronowe kuleczki z powodzeniem możesz zastąpić innymi owocami, które lubisz, np. jabłkami lub gruszkami. Wystarczy obrać je ze skórki i pokroić w kostkę.Źródło: Na żywo