Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Winogronowa terrina na biszkopcie"
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4373
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417345
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4373
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417345
Składniki
Mikserem ubij w misce jajka z cukrem. Powoli wsypując, dodaj przesianą mąkę. Ciasto wlej do podłużnej formy, tzw. keksówki (o długości ok. 40 cm i szerokości ok. 6 cm) wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180° C. Piecz do przyrumienienia, ale nie dłużej niż 12 minut. Upieczony biszkopt wyjmij i odstaw. Formę wysmaruj olejem, wyłóż folią spożywczą i ponownie włóż do niej ciasto.
Czerwone i zielone kulki winogron poodrywaj z gałązek, umyj, osusz i poprzekrawaj na połówki. Nie wyjmując ciasta z formy, poukładaj owoce na biszkopcie w 2 rzędach.
Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Gdy nieco stężeje, ostrożnie wyłóż ją na owoce. Gotową terrinę wstaw na 2 godziny do lodówki. Potem wyjmij ją, a przed podaniem pokrój na porcje.
Czas przygotowania: 40 min. Cena porcji: ok. 2,50 zł. Kalorie: porcja ok. 180 kcal.
Winogronowe kuleczki z powodzeniem możesz zastąpić innymi owocami, które lubisz, np. jabłkami lub gruszkami. Wystarczy obrać je ze skórki i pokroić w kostkę.Źródło: Na żywo