Do góry

Dania główne Przepis na:

Aromatyczna panga

Aromatyczna panga

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10039

Dodano:

Odsłon: 11

Sprawdzony przepis na "Aromatyczna panga"

Składniki

  • 700 g filetów z pangi
  • sól i pieprz biały mielony
  • 200 g żółtego sera
  • 3 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • 6 łyżek bułki tartej
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • łyżka gotowej przyprawy do ryb
  • 3 łyżki posiekanych ziół (pietruszka, koperek, tymianek itp.)
  • 5 pomidorów
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Aromatyczna panga

Przygotowanie

  1. Pangę skrapiamy sokiem z cytryny, delikatnie solimy i odstawiamy.

  2. Starty na tarce o grubych oczkach żółty ser mieszamy z czterema łyżkami bułki tartej, oliwą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, skórką startą z cytryny, przyprawą do ryb i posiekanymi ziołami. Umyte pomidory kroimy w grube plastry.

  3. Formę żaroodporną smarujemy tłuszczem. Spód posypujemy resztą bułki tartej. Na niej rozkładamy pomidory, a na pomidorach umieszczamy filety. Posypujemy panierką z sera, bułki i ziół. Wkładamy pangę do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy 10 minut, a następnie redukujemy temperaturę do 175°C i pozostawiamy w niej danie na 20 minut.

  4. Do pangi podajmy sos chrzanowy wzbogacony szczyptą lubczyku lub bazylii.

  5. Wartość odżywcza jednej porcji 183 kcal Białko 18 g/ Tłuszcz 23 g/Węglowodany 7 g.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń