Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Babeczki jajeczne z cukinią i serem"
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 208
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 713
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 891
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 208
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 713
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 891
Składniki
3-4 PORCJE (12 szt.) 20 min, PIECZENIE 15 min, porcja: 330 kcal, CENA: 3,90-4,90 zł
Rozgrzej piekarnik do temp. 180 st. C. Cukinię umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Lekko osól, a gdy puści sok, osącz. Cebulę obierz i posiekaj.
Jajka roztrzep trzepaczką, dodaj pokruszony serek kozi oraz starty ser żółty. Do masy jajeczno-serowej wmieszaj także startą cukinię oraz posiekaną cebulę. Dodaj szpinak (możesz, ale nie musisz wcześniej go posiekać; jest delikatny i po upieczeniu będzie się łatwo dzielił).
Dopraw wszystko solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę lub posiekanym czosnkiem. Jeśli chcesz, możesz również dodać zioła, np. oregano.
Powstałą masę jajeczno-warzywną wlej następnie do natłuszczonych foremek (na babeczki, muffiny lub kokilek żaroodpornych) i piecz ok. 15 minut (aż jajko się dobrze zetnie). Podawaj na gorąco (jeśli chcesz, możesz serwować z ulubionym sosem, np. pomidorowym, czosnkowym).Źródło: Świat kobiety