Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1356
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 297
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1356
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 297
Składniki
Boczek umyj i osusz ręcznikiem. Natrzyj ze wszystkich stron solą i pieprzem. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Cebulę obierz, drobniutko posiekaj. Jabłko obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne. Miąższ potnij w kostkę. Rozgrzej masło, wrzuć cebulę i kawałeczki jabłka, duś, aż powstanie z nich gęsty mus.
Do przestudzonej masy dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majeranek i bułkę tartą. Wymieszaj. Boczek rozbij tłuczkiem, posmaruj z jednej strony przygotowaną masą. Zwiń w roladę. Zepnij wykałaczkami lub obwiąż bawełnianym sznurkiem. 1-2 łyżki oleju rozgrzej. Włóż roladę, obsmaż ze wszystkich stron.
Miód wymieszaj z papryką i 1 łyżką wrzątku. Posmaruj roladę, ułóż ją w naczyniu do zapiekania. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz pod przykryciem około 2 godzin. Zdejmij przykrycie, podlej 1/2 szklanki wody lub bulionu i piecz jeszcze pół godziny, obracając roladę i podlewając ją powstałym sosem.
180 min., 3,10 zł, 380 kcal.Źródło: Naj