Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Boczniaki i pomidory"
Zapiekanka grecka to warstwowa zapiekanka przygotowana na bazie mięsa mielone...
Odsłon: 58
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 21
Rogaliki śniadaniowe Dziś na śniadanko zapraszam na jeszcze ciepłe i pyszne...
Odsłon: 2355
Zapiekanka grecka to warstwowa zapiekanka przygotowana na bazie mięsa mielone...
Odsłon: 58
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 21
Rogaliki śniadaniowe Dziś na śniadanko zapraszam na jeszcze ciepłe i pyszne...
Odsłon: 2355
Składniki
ok. 45 minut
Boczniaki umyć, osuszyć. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zalać osolonym wrzątkiem, po 3 minutach odcedzić, wystudzić. Sałatę dokładnie umyć, często zmieniając wodę, osuszyć, usunąć podgniłe listki, porwać (nie kroić!) na małe kawałki.
Żółte pomidory umyć, pokroić w ćwiartki. Suszone pomidory odsączyć z zalewy, pokroić w cienkie paski. Przygotować sos: 3 łyżki zalewy wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem kolorowym. Na półmisku rozłożyć sałatę i pomidory.
Jajka rozbić, roztrzepać, dodać sól i pieprz. Boczniaki obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto z każdej strony na dobrze rozgrzanej oliwie, osączyć z nadmiaru tłuszczu, dodać do sałatki, polać sosem, posypać siekaną natką.Źródło: Twoje Imperium