Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Boczniaki i pomidory"
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 215
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 721
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 901
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 215
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 721
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 901
Składniki
ok. 45 minut
Boczniaki umyć, osuszyć. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zalać osolonym wrzątkiem, po 3 minutach odcedzić, wystudzić. Sałatę dokładnie umyć, często zmieniając wodę, osuszyć, usunąć podgniłe listki, porwać (nie kroić!) na małe kawałki.
Żółte pomidory umyć, pokroić w ćwiartki. Suszone pomidory odsączyć z zalewy, pokroić w cienkie paski. Przygotować sos: 3 łyżki zalewy wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem kolorowym. Na półmisku rozłożyć sałatę i pomidory.
Jajka rozbić, roztrzepać, dodać sól i pieprz. Boczniaki obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto z każdej strony na dobrze rozgrzanej oliwie, osączyć z nadmiaru tłuszczu, dodać do sałatki, polać sosem, posypać siekaną natką.Źródło: Twoje Imperium