Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 5
Dodano: 28.08.2011
Odsłon: 5314
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Cebulę podsmażamy na oliwie. Kiedy się zeszkli dodajemy: mielone, czosnek, szczyptę pieprzu cayenne i smażymy.
Kiedy mięsko nam się fajnie podsmaży, całość przekładamy do garnka (poj. ok. 4-5l.) i dodajemy: paprykę czerwoną, pomidory z puszek, liście laurowe, szklankę wody, kostki rosołowe - to wszystko dusimy ok. 10-15 min. od czasu do czasu mieszając.
Po upływie tego czasu dodajemy: fasolę z puszek (razem z zawartością sosów), kukurydzę - całość dusimy następne ok. 15 min. pamiętając o mieszaniu dania co jakiś czas.
Na sam koniec dodajemy majeranek (nie żałujemy tej garści ponieważ majeranek jest znakomitym dodatkiem do dań ciężej strawnych) i sprawdzamy czy nie potrzeba doprawić solą lub pieprzem (cayenne). Całość mieszamy i dusimy ostatnie 2-3 min.
Danie podajemy z ryżem albo pieczywkiem. Połączenie tego z drobnymi makaronami typu RISI, CONCCHIGLIETTE, itp. również ciekawe - SMACZNEGO ;)
Czasami zdarzało mi się w kroku 3 dolać jeszcze z ok. 200-250 ml. wody i dosypać fixu do Chili con Carne :) danie ciupke inaczej smakuje - również dobrze.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Insignia 16 października 2011Zgłoś do usunięcia
Chili con Carne według tego przepisu nie jest typowo meksykańskie tzn nie trzyma się ściśle oryginału dlatego dodałam w nazwie a'la Gussia. Inny pieprz, inna fasola powoduje że danie różni się w smaku jak już wspomniałaś :) Gdybym chciała zrobić wedle oryginalnego przepisu to musiałabym go skądś ściągnąć,a wtedy na pewno nie zamieściłabym go na stronie.Pozdrawiam serdecznie ;)
0 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchcik2 26 września 2011Zgłoś do usunięcia
Jest to ogólnie znany i dobry, a co najważniejsze łatwy i szybki do zrobienia. Zastanawia mnie tylko, dlaczego używasz pieprzu cayenne, skoro sama nazwa wskazuje na dodatek chili. Inaczej smakują i końcowy efekt jest inny. Nie jadłam też nigdy chili z dodatkiem białej fasoli. Typowo meksykańskie jest dodanie czerwonej fasoli (mogą być 2 puszki w zależności od ilości mięsa). ale przpis fajny i dobrze, że go przypomniałaś, wieki już tego nie robiłam.0 Kto głosował? | Odpowiedz