Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wiem jak powinno smakować oryginalne Chili con Carne ale zrobione według tego przepisu powinno przypaść Wam go gustu :)
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2132
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3261
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1323
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2067
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2132
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3261
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1323
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2067
Składniki
Cebulę podsmażamy na oliwie. Kiedy się zeszkli dodajemy: mielone, czosnek, szczyptę pieprzu cayenne i smażymy.
Kiedy mięsko nam się fajnie podsmaży, całość przekładamy do garnka (poj. ok. 4-5l.) i dodajemy: paprykę czerwoną, pomidory z puszek, liście laurowe, szklankę wody, kostki rosołowe - to wszystko dusimy ok. 10-15 min. od czasu do czasu mieszając.
Po upływie tego czasu dodajemy: fasolę z puszek (razem z zawartością sosów), kukurydzę - całość dusimy następne ok. 15 min. pamiętając o mieszaniu dania co jakiś czas.
Na sam koniec dodajemy majeranek (nie żałujemy tej garści ponieważ majeranek jest znakomitym dodatkiem do dań ciężej strawnych) i sprawdzamy czy nie potrzeba doprawić solą lub pieprzem (cayenne). Całość mieszamy i dusimy ostatnie 2-3 min.
Danie podajemy z ryżem albo pieczywkiem. Połączenie tego z drobnymi makaronami typu RISI, CONCCHIGLIETTE, itp. również ciekawe - SMACZNEGO ;)
Czasami zdarzało mi się w kroku 3 dolać jeszcze z ok. 200-250 ml. wody i dosypać fixu do Chili con Carne :) danie ciupke inaczej smakuje - również dobrze.