Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chleb drożdżowy z cynamonem"
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2473
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1870
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1626
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1569
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2473
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1870
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1626
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1569
Składniki
Rozczyn drożdżowy: drożdże pokrusz, wymieszaj z trzema łyżkami ciepłego mleka, z łyżką cukru i trzema łyżkami mąki. Przykryj, odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło stop, ostudź. Do miski wsyp resztę mąki tortowej, dodaj pozostałe mleko, wbij jajka, dodaj wyrośnięty drożdżowy rozczyn, resztę cukru, szczyptę soli oraz masło, wymieszaj. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Resztę masła stop, posmaruj ciasto, posyp cukrem trzcinowym, cynamonem i kardamonem. Pokrój na 6-7 pasków (30 na 10 cm.)
Ułóż jeden pasek na drugim, pokrój w poprzek na 6-7 kawałków. Formę keksową o długości 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij paskami ciasta (ułóż je wszerz). Odstaw na 30 min. Piecz ok. 30 min w 180°C.
Taki chlebek może mieć różne smaki: zamiast posypywać cynamonem i kardamonem, paski ciasta posmaruj powidłami śliwkowymi lub innymi ulubionymi konfiturami.Źródło: Chwila dla Ciebie