Do góry

Dania główne Przepis na:

Chleb drożdżowy z cynamonem

Chleb drożdżowy z cynamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19075

Dodano:

Odsłon: 4

Smaczny pomysł na "Chleb drożdżowy z cynamonem"

Składniki

  • 2 dag świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 40 dag przesianej mąki tortowej
  • 4 dag cukru
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 6 dag masła. Ponadto: 10 dag cukru trzcinowego
  • ok. 6 dag masła
  • 2 łyżki cynamonu
  • łyżeczka kardamonu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Chleb drożdżowy z cynamonem

Przygotowanie

  1. Rozczyn drożdżowy: drożdże pokrusz, wymieszaj z trzema łyżkami ciepłego mleka, z łyżką cukru i trzema łyżkami mąki. Przykryj, odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Masło stop, ostudź. Do miski wsyp resztę mąki tortowej, dodaj pozostałe mleko, wbij jajka, dodaj wyrośnięty drożdżowy rozczyn, resztę cukru, szczyptę soli oraz masło, wymieszaj. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Resztę masła stop, posmaruj ciasto, posyp cukrem trzcinowym, cynamonem i kardamonem. Pokrój na 6-7 pasków (30 na 10 cm.)

  4. Ułóż jeden pasek na drugim, pokrój w poprzek na 6-7 kawałków. Formę keksową o długości 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij paskami ciasta (ułóż je wszerz). Odstaw na 30 min. Piecz ok. 30 min w 180°C.

  5. Taki chlebek może mieć różne smaki: zamiast posypywać cynamonem i kardamonem, paski ciasta posmaruj powidłami śliwkowymi lub innymi ulubionymi konfiturami.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń