Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chleb drożdżowy z cynamonem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 83
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 152
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 71
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 83
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 152
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 71
Składniki
Rozczyn drożdżowy: drożdże pokrusz, wymieszaj z trzema łyżkami ciepłego mleka, z łyżką cukru i trzema łyżkami mąki. Przykryj, odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło stop, ostudź. Do miski wsyp resztę mąki tortowej, dodaj pozostałe mleko, wbij jajka, dodaj wyrośnięty drożdżowy rozczyn, resztę cukru, szczyptę soli oraz masło, wymieszaj. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Resztę masła stop, posmaruj ciasto, posyp cukrem trzcinowym, cynamonem i kardamonem. Pokrój na 6-7 pasków (30 na 10 cm.)
Ułóż jeden pasek na drugim, pokrój w poprzek na 6-7 kawałków. Formę keksową o długości 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij paskami ciasta (ułóż je wszerz). Odstaw na 30 min. Piecz ok. 30 min w 180°C.
Taki chlebek może mieć różne smaki: zamiast posypywać cynamonem i kardamonem, paski ciasta posmaruj powidłami śliwkowymi lub innymi ulubionymi konfiturami.Źródło: Chwila dla Ciebie