Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chrupiąca gęś z jabłkami"
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 307
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 119
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 814
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 952
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 307
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 119
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 814
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 952
Składniki
Nadzienie: cebule obierz, posiekaj. Jabłka pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w kosteczkę. Gałązki ziół opłucz, osusz. Ziarenka czarnego pieprzu i jagody jałowca utłucz w moździerzu.
Jabłka i cebule wymieszaj z gałązkami tymianku oraz mięty. Dodaj pieprz, jałowiec, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki cukru. Gęś dokładnie umyj. Tuszkę natrzyj solą i pieprzem w środku i na zewnątrz. Napełnij farszem. Otwór zepnij wykałaczkami, nóżki zwiąż. Piekarnik rozgrzej do temp. 100 st. Tuszkę ułóż w brytfance. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 7 godzin. Od czasu do czasu tuszkę polewaj sosem z dna brytfanki.
Wymieszaj 100 ml wody z łyżką soli. Tuszkę przełóż na ruszt, ponownie wsuń do piekarnika, pod spód włóż blachę. Zwiększ temperaturę do 175 st. Gęś piecz jeszcze 50-60 minut. Co 15 minut tuszkę smaruj posoloną wodą.
Jako dodatek do gęsi możesz serwować pieczone jabłka z bakaliowym nadzieniem.
ok. 8 godzin i 45 minut, 1 porcja ok. 890 kcalŹródło: Tina