Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chrupiące talarki tymiankowe"
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4461
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1066
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 470
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3152
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38788
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4461
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1066
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 470
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3152
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38788
Składniki
Cebulę i 1 ząbek czosnku obierz, posiekaj drobno. Boczek albo kiełbasę pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć wędzonkę. Mieszając, smaż, aż wędlina zrobi się rumiana. Wtedy dodaj cebulę z czosnkiem i smaż jeszcze ok. 2 min. Przypraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Tymianek oraz natkę pietruszki opłucz, osusz. Poodrywaj listki od gałązek i posiekaj je. 2 ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. 5 łyżek oliwy wymieszaj z połową posiekanych ziół, przeciśniętym czosnkiem. Dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Ziemniaki obierz, opłucz, osusz na papierowym ręczniku. Pokrój je w cieniutkie plasterki.
Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Na jego dno wyłóż cebulę smażoną z wędzonką. Na tym ciasno ułóż plasterki ziemniaków (ustawiaj je pionowo). Posmaruj je mieszanką oliwy i ziół. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz ok. 1 godz. Gotowe danie posyp pozostałymi posiekanymi ziołami.Źródło: Tina