Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie, proste, tanie i smaczne.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 218
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 793
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2825
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 218
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 793
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2825
Składniki
Cykorię obieramy z pierwszych listków, odcinamy dupki i wydrążamy.
Zagotowywujemy wodę, solimy około 1 łyżeczkę i dajemy sok z cytryny. Wrzucamy cykorię i gotujemy około 15 minut. Po czym wyciągamy, odsączamy i odstawiamy do ostygnięcia.
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i energicznie rozrabiamy, żeby nie było grudek. Chwilkę smażymy. Zdejmujemy z ognia. Wlewamy zimne mleko i mieszamy znowu tak, żeby nie było grudek. Wstawiamy spowrotem na ogień i gotujemy cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
Cykorię obwijamy szynką - najlepiej, żeby była mocno wędzona - ja użyłam "wędzonki krotoszyńskiej extra" - nic innego w sklepie nie mieli, ale wyszło na dobre.
W wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu układamy cykorię i zalewamy sosem. Zapiekamy około 20 min w temperaturze 200 st.
Po 20 min wyciągamy, posypujemy po wierzchu startym serem i znowu wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy aż ser będzie w stanie, który lubimy. Ja lubię roztopiony ale nie spieczony, więc było to koło 5 min.
Porcją jest jedna cykoria z sosikiem i serem. Smacznego.