Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Duet z marynowanymi mięsnymi kąskami"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Składniki
3 łyżki oliwy wymieszaj z octem balsamicznym. Dodaj musztardę, obrany, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, obrany, starty na tarce (o małych otworkach) imbir oraz posiekaną papryczkę chili.
Mięso opłucz, osusz na papierowym ręczniku i pokrój w niezbyt grube paski. Włóż je do miski, zalej marynatą i dokładnie wymieszaj. Schowaj do lodówki na 30 min.
Kapustę oczyść z wierzchnich liści, wytnij głąb, a resztę poszatkuj. Cebulę obierz, grubo posiekaj. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy. Zeszklij cebulę, dodaj kapustę i smaż 5 min. Podlej bulionem, przypraw solą i pieprzem. Duś ok. 15 min.
Tymianek opłucz, osusz, poodrywaj listki od gałązek i dodaj do kapusty 5 min przed końcem duszenia. Na patelni mocno rozgrzej 2 łyżki oliwy. Mięso wyjmij z marynaty i usmaż je na rumiano. Przełóż do kapusty, dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Jeśli trzeba, bigosik przypraw do smaku solą i pieprzem. Ser pokrusz albo pokrój w kosteczkę. Posyp nim bigos przed podaniem.Źródło: Tina