Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Dziczyzna z sosem grzybowym"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27162
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27162
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Składniki
Mięso włóż do garnka z lekko osoloną wodą. Odstaw w chłodne miejsce na minimum 24 godz. Do 1/3 szklanki oleju dodaj ocet, zmiażdżony czosnek, musztardę, piwo, miód, 1 łyżkę soli, 1 łyżeczkę pieprzu oraz ziarna jałowca, wymieszaj. Marynatą posmaruj mięso, przykryj i włóż do lodówki na 24 godz.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Włóż mięso, obsmaż ze wszystkich stron. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Piecz około 70 minut w temperaturze 180° C, polewając wytapiającym się się sosem.
Oczyszczone grzyby opłucz. Większe pokrój w plasterki, małe pozostaw w całości. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj masło i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj grzyby, smaż ok. 3 min. Patelnię przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i duś grzyby do miękkości około 10 minut. Dodaj mąkę, mieszając smaż 2-3 min.
Wlej bulion, podgrzewaj aż sos zacznie gęstnieć. Dodaj śmietankę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i duś jeszcze chwilkę. Upieczone mięso pokrój w grube plastry i polej sosem grzybowym.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 450 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie