Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowane papryczki

Faszerowane papryczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 1915

Dodano:

Odsłon: 10

Smaczny pomysł na "Faszerowane papryczki"

Składniki

  • 500 g papryki ostrej (chili lub lekko słodkiej czereśniowej)
  • 200 g sera typu feta
  • 250 g twarożku
  • ok. 5 ząbków czosnku (wedle uznania)
  • sól
  • świeże zioła: garść oregano, bazylii, kilka gałązek tymianku
  • olej lub oliwa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Odetnij górę papryczek, nożykiem delikatnie wytnij gniazda nasienne, tak by nie naruszyć ścianek. Opłucz. Papryczki lekko obgotuj w wodzie z solą. Odsącz i wystudź. Serki utrzyj z 2–3 ząbkami czosnku, odrobiną ziół i solą (nadzienie musi być nieco przesolone, aby po zamarynowaniu nie straciło smaku).

  2. Wstaw je na chwilę do lodówki. Masą serową faszeruj papryczki i układaj je warstwami w słoikach. Do słoików wrzuć jeszcze po ząbku czosnku oraz gałązki tymianku, listki oregano i bazylii. Całość zalej gorącym olejem. Dolej oliwy, żeby przekąska była bardziej aromatyczna. Słoiki szczelnie zakręć. Papryki będą dobre do jedzenia już po 2–3 dniach.

  3. • 30 minut • cena 26 zł

    Źródło: Show

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń