Do góry

Dania główne Przepis na:

Filet w cieście francuskim

Filet w cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Filet w cieście francuskim"

Składniki

  • 1
  • 2 kg filetu z piersi indyka
  • 30 dag mrożonego francuskiego ciasta
  • po 1 pęczku szczypiorku i natki pietruszki
  • 1/2 pęczka majeranku
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • 5 dag parmezanu
  • 2 całe jajka
  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto rozwiń, odłóż na 15 minut, by rozmarzło. W tym czasie zioła opłucz, osusz, zostaw trochę do dekoracji, resztę posiekaj. Parmezan drobno zetrzyj. Ser wymieszaj z posiekanymi ziołami oraz bułką tartą. Wbij 2 jajka. Masę ziołową przypraw do smaku solą i pieprzem. Filet z indyka opłucz, osusz. Mięso natrzyj solą i pieprzem, obłóż masą. Odetnij kawałek ciasta, resztą owiń mięso. Całość ułóż na blasze przykrytej pergaminem.

  2. Ze skrawków ciasta wytnij dekoracje. Ułóż je na wierzchu pieczeni. Żółtko roztrzep z odrobiną zimnej wody. Posmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz godzinę.

  3. Po ok. 40 minutach przykryj pieczeń folią aluminiową, by wierzch zbytni nie przyrumienił się. Gotowe mięso podawaj z kluseczkami ziemniaczanymi oraz pesto i jarzynką z pomidorów.

  4. Spróbuj również pieczeni w cieście chlebowym. ok. 90 min. 1 porcja zawiera ok. 700 kcal. Ok. 6 zł za porcję.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń