Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Filet w cieście francuskim"
Polecam smaczny , prosty do przygotowania krem śmietankowy połączony z serkie...
Odsłon: 5483
Wędzony boczek niesamowicie podbija smak pasztetu
Odsłon: 106
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 95
Polecam smaczny , prosty do przygotowania krem śmietankowy połączony z serkie...
Odsłon: 5483
Wędzony boczek niesamowicie podbija smak pasztetu
Odsłon: 106
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 95
Składniki
Ciasto rozwiń, odłóż na 15 minut, by rozmarzło. W tym czasie zioła opłucz, osusz, zostaw trochę do dekoracji, resztę posiekaj. Parmezan drobno zetrzyj. Ser wymieszaj z posiekanymi ziołami oraz bułką tartą. Wbij 2 jajka. Masę ziołową przypraw do smaku solą i pieprzem. Filet z indyka opłucz, osusz. Mięso natrzyj solą i pieprzem, obłóż masą. Odetnij kawałek ciasta, resztą owiń mięso. Całość ułóż na blasze przykrytej pergaminem.
Ze skrawków ciasta wytnij dekoracje. Ułóż je na wierzchu pieczeni. Żółtko roztrzep z odrobiną zimnej wody. Posmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz godzinę.
Po ok. 40 minutach przykryj pieczeń folią aluminiową, by wierzch zbytni nie przyrumienił się. Gotowe mięso podawaj z kluseczkami ziemniaczanymi oraz pesto i jarzynką z pomidorów.
Spróbuj również pieczeni w cieście chlebowym. ok. 90 min. 1 porcja zawiera ok. 700 kcal. Ok. 6 zł za porcję.Źródło: Tina