Wypróbowany przepis na "Flaki wyborowe"
Flaki wyborowe
Składniki
- 2 kg flaków wołowych gotowanych
- krojonych
- 1 kg wołowiny na rosół
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2-3 cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- majeranek
- liście laurowe
- ziele angielskie
- świeżo tarta gałka muszkatołowa
- kilka gałązek natki pietruszki
Składniki
- 2 kg flaków wołowych gotowanych
- krojonych
- 1 kg wołowiny na rosół
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2-3 cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- majeranek
- liście laurowe
- ziele angielskie
- świeżo tarta gałka muszkatołowa
- kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania
Warzywa umyć, obrać. Cebulę pokroić w ćwiartki, opalić. Warzywa wraz z mięsem włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą, dodać 5 liści laurowych, kilka sztuk ziela angielskiego, posolić, gotować ok. 2,5 godz.
Gdy mięso będzie odchodzić od kości, garnek zdjąć z ognia, wywar przecedzić, marchewkę pokroić w kostkę, a mięso oddzielić od kości. Kostki marchewki i kawałki mięsa dodać do klarownego bulionu.
Flaki gotować ok. pół godziny w osolonym wrzątku, odcedzić, dodać do bulionu z mięsem i marchewką, doprawić solą, pieprzem, papryką, gałką muszkatołową i majerankiem, dodać koncentrat pomidorowy. Przed podaniem posypać posiekaną natką.
ok. 205 minutŹródło: Twoje Imperium
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3266
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4885
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3266
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4885


Składniki
- 2 kg flaków wołowych gotowanych
- krojonych
- 1 kg wołowiny na rosół
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2-3 cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- majeranek
- liście laurowe
- ziele angielskie
- świeżo tarta gałka muszkatołowa
- kilka gałązek natki pietruszki
Warzywa umyć, obrać. Cebulę pokroić w ćwiartki, opalić. Warzywa wraz z mięsem włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą, dodać 5 liści laurowych, kilka sztuk ziela angielskiego, posolić, gotować ok. 2,5 godz.
Gdy mięso będzie odchodzić od kości, garnek zdjąć z ognia, wywar przecedzić, marchewkę pokroić w kostkę, a mięso oddzielić od kości. Kostki marchewki i kawałki mięsa dodać do klarownego bulionu.
Flaki gotować ok. pół godziny w osolonym wrzątku, odcedzić, dodać do bulionu z mięsem i marchewką, doprawić solą, pieprzem, papryką, gałką muszkatołową i majerankiem, dodać koncentrat pomidorowy. Przed podaniem posypać posiekaną natką.
ok. 205 minutŹródło: Twoje Imperium