Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowne - zwłaszcza przyrządzane na oczach zgłodniałych gości lub domowników
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 162
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 162
Składniki
Śliwki namoczyć w spirytusie. Mięso obrać z ew. błon, tłuszczu, pokroić w poprzek na ok. centymetrowej grubości kotleciki. Ułożyć w miseczce, polać 2 łyżkami oliwy, oprószyć solą, pieprzem, papryką i majerankiem - wymieszać i odstawić w chłodne miejsce. W tym samym czasie podsmażyć na 2 łyżkach oliwy pokrojoną w kostkę 1 cebulę i zmiażdżony ząbek czosnku. Wlać puszkę pokrojonych w drobniutką kostkę pomidorów pellati i chwilę zasmażać. Wlać bulion - zagotować, zredukować nadmiar płynów, Dodać sól, cukier i pieprz do smaku (raczej pikantne), wsypać szczypiorek. Na patelnię wlać resztę oliwy, na zimną wrzucić pokrojone w talarki cebule i zmiażdżony ząbek czosnku - podsmażyć. Cebulę i czosnek odsunąć na boki patelni - usmażyć na złoto kawałki polędwicy, dodać śliwki razem ze spirytusem - podpalić (uwaga - to nie jest przepis na opalanie brwi, grzywek itp.). Po czynności flambirowania podmażyć mięso mieszając je razem z cebulą i śliwkami. Dodać przygotowany wcześniej sos i dusić pod przykryciem ok. 5 - 8 min. Podawać natychmiast po przygotowaniu z makaronem lub pszennymi kluskami.