Do góry

Dania główne Przepis na:

Flambirowane polędwiczki w sosie pomidorowym

Flambirowane polędwiczki w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2164

Dodano:

Odsłon: 15399

Efektowne - zwłaszcza przyrządzane na oczach zgłodniałych gości lub domowników

Składniki

  • polędwica wieprzowa, 0,5 kg
  • cebula, 3 szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • śliwki suszone, 12 sztuk
  • Spirytus, 3 łyżki
  • pomidory pellati, 1 puszka
  • szczypiorek lub dymka, 0,5 pęczka
  • majeranek, 1 łyżka
  • bulion warzywny, 0, 5 szklanki
  • sól, pieprz, czerwona papryka, cukier, do smaku
  • oliwa, 8 łyżek
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Flambirowane polędwiczki w sosie pomidorowym

Przygotowanie

  1. Śliwki namoczyć w spirytusie. Mięso obrać z ew. błon, tłuszczu, pokroić w poprzek na ok. centymetrowej grubości kotleciki. Ułożyć w miseczce, polać 2 łyżkami oliwy, oprószyć solą, pieprzem, papryką i majerankiem - wymieszać i odstawić w chłodne miejsce. W tym samym czasie podsmażyć na 2 łyżkach oliwy pokrojoną w kostkę 1 cebulę i zmiażdżony ząbek czosnku. Wlać puszkę pokrojonych w drobniutką kostkę pomidorów pellati i chwilę zasmażać. Wlać bulion - zagotować, zredukować nadmiar płynów, Dodać sól, cukier i pieprz do smaku (raczej pikantne), wsypać szczypiorek. Na patelnię wlać resztę oliwy, na zimną wrzucić pokrojone w talarki cebule i zmiażdżony ząbek czosnku - podsmażyć. Cebulę i czosnek odsunąć na boki patelni - usmażyć na złoto kawałki polędwicy, dodać śliwki razem ze spirytusem - podpalić (uwaga - to nie jest przepis na opalanie brwi, grzywek itp.). Po czynności flambirowania podmażyć mięso mieszając je razem z cebulą i śliwkami. Dodać przygotowany wcześniej sos i dusić pod przykryciem ok. 5 - 8 min. Podawać natychmiast po przygotowaniu z makaronem lub pszennymi kluskami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń