Do góry

Dania główne Przepis na:

Galaretka wieprzowa

Galaretka wieprzowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 11

Wypróbowany przepis na "Galaretka wieprzowa"

Składniki

  • 2 golonki
  • sól
  • pieprz
  • 3 nóżki wieprzowe
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 15 dag marchewki
  • 15 dag selera
  • 1 czerwona cebula
  • 10 dag korniszonów
  • ocet do smaku
  • grubo utłuczony kolorowy pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ok. 130 minut.

  2. Nóżki i golonki oczyścić, opalić, by usunąć pozostałe na skórze włoski. Włożyć do garnka razem z liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego, zalać posoloną wodą. Zagotować, a nim woda zawrze, zebrać powstałą pianę.

  3. Zmniejszyć ogień i gotować, aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości. Wtedy wyjąć je z wywaru, przestudzić, usunąć skórę i kości. Wywar przecedzić, zachować.

  4. Mięso pokroić na kawałeczki. Marchew i seler obrać, pokroić w kosteczkę. Ugotować na półtwardo, odcedzić, wymieszać z mięsem. Dołożyć pokrojone na niewielkie kawałeczki korniszony i posiekaną cebulę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, octem.

  5. Ułożyć na spodzie podłużnej formy lub 4 mniejszych foremek. Zalać odłożonym wywarem. Wstawić do lodówki do stężenia. Gotową galaretkę wybić z foremki. Udekorować kolorowym pieprzem.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń