Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Golonka na kapuście z jabłkami"
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5702
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 91
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 112
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 618
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5702
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 91
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 112
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 618
Składniki
Umyte golonki, jeśli tego wymagają, opalamy nad płomieniem i osuszamy, a następnie gotujemy godzinę w osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego.
Po tym czasie golonki przekładamy do brytfanny nasmarowanej łyżką smalcu, posypujemy majerankiem, podlewamy 1/2 szklanki wywaru z gotowania.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i przykrywamy. Pieczemy, w zależności od wielkości golonek, 1-1,5 godziny, co jakiś czas polewając wytopionym sosem.
Cebulę kroimy w kostkę, jabłka w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Kapustę odciskamy z soku.
Na pozostałym smalcu szklimy cebulę, dodajemy kapustę, pozostałe ziele angielskie, pieprz, szczyptę soli, trochę wody i dusimy pół godziny. Następnie dodajemy jabłka i dusimy jeszcze 5 minut. Mięso układamy na kapuście i podajemy.
Czas przygotowania: 170 minut. Cena jednej sztuki: około 5,50 zł
Wartość odżywcza jednej sztuki: 890 kcal, Białko: 19,2 g, Tłuszcz: 35 g. Węglowodany: 15 gŹródło: Rewia