Do góry

Dania główne Przepis na:

Grillowane piersi kurczaka z wędzonym serem

Grillowane piersi kurczaka z wędzonym serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28016

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Grillowane piersi kurczaka z wędzonym serem"

Składniki

  • 10 dag wędzonego sera
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 80 dag piersi kurczaka
  • 6 dag suszonych pomidorów
  • 1 cytryna
  • 2 małe cukinie
  • 1 żółta papryka
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Grillowane piersi kurczaka z wędzonym serem

Przygotowanie

  1. Ser zetrzyj na tarce lub bardzo drobno posiekaj. Umyj i osusz rozmaryn. Piersi kurczaka oczyść, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Wykrój cztery płaty. Suszone pomidory wyjmij z zalewy, posiekaj.

  2. Kawałki mięsa natrzyj solą oraz pieprzem. Ułóż w misce. Posyp startym wędzonym serem i obłóż suszonymi pomidorami. Skrop odrobiną zalewy z pomidorów oraz sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny. Przykryj folią spożywczą. Odłóż do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie mięso kilkakrotnie obróć.

  3. Zamarynowane piersi ułóż na ruszcie i opiekaj, przewracając, około 20 minut. W międzyczasie smaruj je pozostałą w misce marynatą.

  4. Cukinie oczyść, pokrój w podłużne plastry. Umytą paprykę przekrój i pozbaw nasion. Miąższ pokrój na kawałki. Pomidorki umyj i osusz. Warzywa ułóż na grillu. Posmaruj resztą marynaty. Piecz, obracając, do miękkości. Warzywa podawaj razem z mięsem.

  5. Czas ok. 45 min; porcja – 420 kcal, cena 6,30 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń