Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Grillowane warzywa"
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 166
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15541
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 170
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 166
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15541
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 170
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Składniki
Bakłażan umyj starannie pod bieżącą wodą, pozostaw ze skórką. Pokrój go w podłużne pasy, oprósz solą i odstaw na kilkanaście minut. Gdy warzywo puści sok, spłucz go lub osusz papierowym ręcznikiem.
Umyj i osusz cukinie. Pokrój je w podłużne pasy, podobnie jak bakłażana. Strąki kolorowych papryk opłucz, osusz. Przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne.
Miąższ paprykowy pokrój na ósemki. Cebule obierz, podziel na cząstki.
1,5 szklanki oleju wymieszaj ze sporą szczyptą soli oraz pieprzu. Dodaj igiełki rozmarynu, przeciśnięty przez praskę lub obrany i posiekany czosnek oraz zioła prowansalskie. marynaty wymieszaj.
Przygotowane warzywa ułóż w misce, zalej marynatą. Przemieszaj delikatnie i odstaw na około 30 minut. Po tym czasie rozłóż je na tacce do grillowania (lub na ruszcie w piekarniku). Piecz na złoty kolor. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny.
czas ok. 40 min; porcja – 280 kcal, cena 1,90 złŹródło: Świat kobiety