Do góry

Dania główne Przepis na:

Groch w kapuście

Groch w kapuście

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 6

Smaczny pomysł na "Groch w kapuście"

Składniki

  • 1 średnia główka kapusty włoskiej
  • 15 dag łuskanego grochu
  • 1 duża marchewka
  • pół selera
  • biała część pora
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • olej
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W dużym garnku zagotuj wodę. Na wrzątek włóż główkę kapusty włoskiej (wcześniej wytnij głąb). Gotuj kilka minut, aż liście zmiękną i zaczną odchodzić. Wyjmij je, oddziel od główki. Wytnij lub rozbij zgrubiałe nerwy.

  2. Groch wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj około 15 minut. W tym czasie oczyść, opłucz i drobno poszatkuj marchewkę, połówkę selera i białą część pora. Wrzuć do grochu. Gotuj razem jeszcze 15 minut. Warzywa odcedź, wywar z gotowania pozostaw. Przestudzone warzywa zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę.

  3. W osobnym garnku z osolonym wrzątkiem ugotuj do miękkości obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Odlej je, lekko przestudź i rozdrobnij widelcem.

  4. Cebule obierz, pokrój w kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, przesmaż na jasnozłoty kolor. Dodaj rozdrobnione ziemniaki oraz groch z pozostałymi warzywami. Chwilę smaż razem.

  5. Przygotowany farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Rozłóż na liściach kapusty. Zwiń, formując gołąbki. Przełóż je do garnka, podlej wywarem, w którym gotowały się warzywa. Duś 15-20 minut.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń