Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Groch w kapuście"
Po kilku dniach urlopu i jadaniu "na mieście", przyszła ochota na domowe dani...
Odsłon: 58
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 337
Po kilku dniach urlopu i jadaniu "na mieście", przyszła ochota na domowe dani...
Odsłon: 58
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 337
Składniki
W dużym garnku zagotuj wodę. Na wrzątek włóż główkę kapusty włoskiej (wcześniej wytnij głąb). Gotuj kilka minut, aż liście zmiękną i zaczną odchodzić. Wyjmij je, oddziel od główki. Wytnij lub rozbij zgrubiałe nerwy.
Groch wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj około 15 minut. W tym czasie oczyść, opłucz i drobno poszatkuj marchewkę, połówkę selera i białą część pora. Wrzuć do grochu. Gotuj razem jeszcze 15 minut. Warzywa odcedź, wywar z gotowania pozostaw. Przestudzone warzywa zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę.
W osobnym garnku z osolonym wrzątkiem ugotuj do miękkości obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Odlej je, lekko przestudź i rozdrobnij widelcem.
Cebule obierz, pokrój w kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, przesmaż na jasnozłoty kolor. Dodaj rozdrobnione ziemniaki oraz groch z pozostałymi warzywami. Chwilę smaż razem.
Przygotowany farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Rozłóż na liściach kapusty. Zwiń, formując gołąbki. Przełóż je do garnka, podlej wywarem, w którym gotowały się warzywa. Duś 15-20 minut.Źródło: Świat kobiety