Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gryczane rulony z kiełbaskami"
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....
Odsłon: 2257
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 93
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 141
Co zrobić, aby świąteczny makowiec nie był suchy? Dodać do niego… jabłka! Ich...
Odsłon: 222
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 249
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....
Odsłon: 2257
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 93
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 141
Co zrobić, aby świąteczny makowiec nie był suchy? Dodać do niego… jabłka! Ich...
Odsłon: 222
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 249
Składniki
Mąkę przesiej do miski. Dodaj całe jajka, mleko, wodę, paprykę i sól. Zmiksuj na gładkie ciasto. Wlej oliwę i jeszcze raz zmiksuj. Odstaw na przynajmniej 30 minut. Potem usmaż 8-10 grubych naleśników.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 2/3 sera wymieszaj z musztardą i przyprawami. Masę rozsmaruj na naleśnikach. Kiełbaski podgrzej we wrzątku, odcedź. Na każdym naleśniku połóż po jednej kiełbasce. Zawiń i ułóż w płaskim naczyniu do zapiekania, wysmarowanym masłem. Przykryj.
Zapiekaj w 170oC przez kilka minut, tak by naleśniki się zagrzały. Zdejmij przykrycie i posyp resztą startego sera. Podawaj na gorąco. Możesz przekroić je na 3 części i spiąć wykałaczkami. Powstaną smaczne przekąski.
Pomysł na odmianę znanego dania
Każdy naleśnik jest pyszny, ale czasami warto coś zmienić nawet w wypróbowanym przepisie.
•Wodę gazowaną i mleko zastąp piwem – naleśniki będą miały lekko słodowy smak, idealny do wytrawnego farszu.
•Zamiast mleka użyj gęstej śmietany 30% – naleśniki będą aksamitne, choć bardzo kaloryczne.
•Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, zastąp mąkę pszenną mąką gryczaną, kukurydzianą, jaglaną czy kokosową.
•Użyj mleka roślinnego: kokosowego, migdałowego lub sojowego.
•Możesz zabarwić ciasto, dodając kolorowe , np. szpinak, sok z buraka czy kurkumę.Źródło: Naj