Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gulasz z łopatki z pieczarkami i winem"
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9171
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 97
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 74
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9171
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 97
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 74
Składniki
Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w kawałki. Szalotkę siekamy, a obraną marchew kroimy w plastry. Pieczarki obieramy i przekrawamy na pół. Liście tymianku obrywamy z gałązek.
W rondlu lub w garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim 10–15 minut obtoczone w mące kawałki mięsa, cały czas mieszając. Następnie dodajemy marchew, szalotkę, pieczarki, doprawiamy pieprzem, papryką, solą i smażymy jeszcze 8–10 minut.
Pod koniec łączymy z koncentratem pomidorowym, mieszamy. Do mięsa i warzyw wlewamy wino oraz bulion, dodajemy liście laurowe i tymianek.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 60 minut, co jakiś czas mieszając i uważając, aby mięso nie przywarło do dna garnka. Jeśli kawałki łopatki będą miękkie wcześniej, możemy skrócić czas gotowania.
Gulasz wybornie smakuje z kaszami, np. mazurską lub gryczaną, oraz z podsmażanymi buraczkami albo surówkami.
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 3,90 złŹródło: Rewia