Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gulasz z łopatki z pieczarkami i winem"
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 83
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 284
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 795
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 22709
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 83
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 284
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 795
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 22709
Składniki
Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w kawałki. Szalotkę siekamy, a obraną marchew kroimy w plastry. Pieczarki obieramy i przekrawamy na pół. Liście tymianku obrywamy z gałązek.
W rondlu lub w garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim 10–15 minut obtoczone w mące kawałki mięsa, cały czas mieszając. Następnie dodajemy marchew, szalotkę, pieczarki, doprawiamy pieprzem, papryką, solą i smażymy jeszcze 8–10 minut.
Pod koniec łączymy z koncentratem pomidorowym, mieszamy. Do mięsa i warzyw wlewamy wino oraz bulion, dodajemy liście laurowe i tymianek.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 60 minut, co jakiś czas mieszając i uważając, aby mięso nie przywarło do dna garnka. Jeśli kawałki łopatki będą miękkie wcześniej, możemy skrócić czas gotowania.
Gulasz wybornie smakuje z kaszami, np. mazurską lub gryczaną, oraz z podsmażanymi buraczkami albo surówkami.
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 3,90 złŹródło: Rewia