Do góry

Dania główne Przepis na:

Hiszpańska paella

Hiszpańska paella

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 10

Wypróbowany przepis na "Hiszpańska paella"

Składniki

  • 25 dag ryżu
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 15 dag zielonej fasolki szparagowej (może być też mrożona)
  • 15 dag pieczarek
  • 3-4 dymki
  • 3 łyżki oliwy
  • 15 dag mrożonego zielonego groszku
  • ok. 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • czarny pieprz
  • oregano
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami, strąk opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Strączki fasolki potnij na kawałeczki. Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz i wytrzyj do sucha. Grzyby pokrój na połówki. Dymki oczyść, cebulki potnij na cząstki, a szczypiorek na ukośne kawałeczki.

  2. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę oraz czosnek. Dodaj pozostałe pokrojone warzywa (bez szczypiorku) oraz ryż i mrożony groszek. Oprósz kurkumą. Krótko zasmaż. Podlej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem ok. 12 minut.

  3. Pod koniec przypraw solą i pieprzem. Posyp szczypiorkiem z dymek. Gotowe danie udekoruj oregano.

  4. Jeśli wolisz pikantniejsze potrawy, dodaj chili. ok. 30 min 1 porcja zawiera ok. 370 kcal. Ok. 1,95 zł za porcję.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń