Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jarzynowa zabielana"
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 469
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2143
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 64
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 36
Brakuje czasu na przygotowanie idealnych świąt? Wcale nie! Ten szybki piernik...
Odsłon: 956
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 469
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2143
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 64
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 36
Brakuje czasu na przygotowanie idealnych świąt? Wcale nie! Ten szybki piernik...
Odsłon: 956
Składniki
Włoszczyznę umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz i?pokrój w?plasterki, słupki lub kostkę. Groszek rozmroź. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozpuść masło. Na?rozgrzanym maśle przesmaż pokrojone warzywa. Następnie zalej je?1,5 litra wody.
Wsyp pół łyżeczki soli, dodaj listek laurowy i?1-2 ziarna ziela angielskiego oraz szczyptę pieprzu. Doprowadź całość do?wrzenia, a następnie zmniejsz płomień i?gotuj zupę pod przykryciem, na?małym ogniu około 10 minut.
Wsyp groszek,?gotuj jeszcze 5-8 minut. Zupę zapraw śmietaną wymieszaną z?jedną łyżką mąki (jeśli chcesz, by?była mniej kaloryczna, zrezygnuj z?zagęszczania). Jeszcze raz zagotuj, dopraw do smaku.
W osobnym garnku, w?dużej ilości lekko posolonego wrzątku ugotuj makaron. Odcedź go na sicie. Makaron rozłóż do miseczek lub talerzy, zalej zupą. Posyp posiekaną drobno natką.
czas ok. 40 min; porcja – 280 kcal, cena 1,50 złŹródło: Świat kobiety