Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jarzynowa zabielana"
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 226
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 740
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 914
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 226
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 740
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 914
Składniki
Włoszczyznę umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz i?pokrój w?plasterki, słupki lub kostkę. Groszek rozmroź. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozpuść masło. Na?rozgrzanym maśle przesmaż pokrojone warzywa. Następnie zalej je?1,5 litra wody.
Wsyp pół łyżeczki soli, dodaj listek laurowy i?1-2 ziarna ziela angielskiego oraz szczyptę pieprzu. Doprowadź całość do?wrzenia, a następnie zmniejsz płomień i?gotuj zupę pod przykryciem, na?małym ogniu około 10 minut.
Wsyp groszek,?gotuj jeszcze 5-8 minut. Zupę zapraw śmietaną wymieszaną z?jedną łyżką mąki (jeśli chcesz, by?była mniej kaloryczna, zrezygnuj z?zagęszczania). Jeszcze raz zagotuj, dopraw do smaku.
W osobnym garnku, w?dużej ilości lekko posolonego wrzątku ugotuj makaron. Odcedź go na sicie. Makaron rozłóż do miseczek lub talerzy, zalej zupą. Posyp posiekaną drobno natką.
czas ok. 40 min; porcja – 280 kcal, cena 1,50 złŹródło: Świat kobiety